StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

Adverteren op de website van RSM

Zoeken



Geplaatst op:13-08-2024
Bijgewerkt op:13-08-2024 10:02

Voorlichting over dementie blijft noodzakelijk

Bron: Anchel M. Kraan medewerker Communicatie
  

Op dinsdag 3 september a.s. is er een informatieavond over dementie. De specialist ouderengeneeskunde van de Rijnhoven, vertelt dan wat dementie is en welke vormen er zijn, zoals Alzheimer, vasculaire dementie en fronto-temporale dementie. Ook legt ze uit hoe mensen met dementie begeleid en ondersteund kunnen worden. Voorlichting over dementie blijft noodzakelijk. De avond begint om 19:30 uur in zalencentrum Sint Joseph en de toegang is gratis.

Dementie betekent dat de hersenen beschadigd raken. De hersenen regelen alles wat we doen, zoals praten, bewegen en denken. Als er iets mis gaat in de hersenen, merken we dat in het gedrag. Bijvoorbeeld, men kan moeite hebben met het vinden van de juiste woorden. Dit komt door schade in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor taal. Er zijn meer dan vijftig vormen van dementie. De bekendste is de ziekte van Alzheimer. Dementie begint vaak met kleine veranderingen. Iemand kan minder interesse tonen, vergeetachtig worden of anders gaan doen. Langzaam worden deze problemen erger, maar dit verloopt bij iedereen anders.

De specialist ouderengeneeskunde werkt samen met andere hulpverleners in een team. Ze kijken niet alleen naar de ziekte zelf, maar ook naar wat dat betekent voor het dagelijks leven van de persoon en zijn omgeving. Samen met de persoon met dementie en hun familie bespreekt de specialist hoe iemand zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven in zijn eigen huis. Ze werken nauw samen met casemanagers dementie en de coördinator van 't Bakkershuis.
Het is belangrijk om meer te weten over dementie. Voorlichting blijft noodzakelijk. Zo kunnen we mensen met dementie beter begrijpen en helpen. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van leven en helpt om misverstanden en taboes rond dementie te verminderen. Als je al in een vroeg stadium weet wat er aan de hand is, kun je langer zelf beslissingen nemen.

Een vrouw vertelt: “Mijn man is nergens meer in geïnteresseerd en neemt geen initiatieven meer. Hij vraagt wel vijf keer op een dag welke dag het is! Bij anderen kan hij leuke gesprekken voeren en zelfs met zijn mobieltje omgaan. Ook rijdt hij nog steeds auto en dit gaat prima! Sinds enkele weken heeft hij de diagnose Alzheimer gekregen. Mijn vrienden geloven dit niet, zij merken niets aan hem!”

Deze informatieavonden zijn belangrijk om beter te begrijpen wat dementie is. Niet alleen voor de mensen die het zelf treft, maar ook voor vrienden, familieleden, hulpverleners, vrijwilligers, en andere mensen in de buurt.

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024