Geplaatst op:21-03-2019 Bijgewerkt op:21-03-2019 16:22 “Onderwijs als basisrecht is niet vrijblijvend”Bron: Paul van Hooff Communicatieadviseur“Onderwijs is een voorrecht, dat kinderen en jongeren verplicht naar school te gaan en onderwijs te volgen. Leerplicht is een hulpmiddel op hun pad naar volwassenheid. Als we de leerplicht respecteren is dat een investering in onze jeugd”. Dat benadrukte wethouder Jocko Rensen donderdagmorgen ter gelegenheid van de jaarlijkse Dag van de Leerplicht.
Samen met leerplichtambtenaar Chiel de Smale bracht de wethouder een bezoek aan de basisscholen Prins Clausschool (Linschoten) en Graaf Jan (Montfoort).
Aanleiding
Ieder jaar staan we in Nederland samen stil bij het recht op onderwijs. Dit doen we tijdens de Dag van de Leerplicht, dit jaar op donderdag 21 maart 2019. In Nederland hebben we afgesproken dat kinderen en jongeren het recht hebben om naar school te gaan en onderwijs te volgen. Omdat wij het belangrijk vinden dat kinderen en jongeren zich ontwikkelen en bouwen aan een goede toekomst. Na het volgen van een opleiding en met een diploma op zak, heb je nu eenmaal veel betere kansen op een goede en leuke baan.
Van plicht naar recht
Dat onderwijs en ontwikkeling eerder een recht is dan een plicht krijgt ook dit jaar nadrukkelijker aandacht. Niet ieder kind voelt zich thuis binnen het reguliere onderwijssysteem, sommige kinderen hebben extra hulpmiddelen nodig of staan wellicht met 1-0 achter door een moeilijke thuissituatie of hun gezondheid.
Iedere jongere heeft het recht om te leren en zich te ontwikkelen. Het doel van deze dag is dan ook om dit leer- en ontwikkelrecht extra onder de aandacht te brengen bij de jongeren zelf, hun ouders, scholen, politici en bestuurders. In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld. Desondanks zijn er nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Hoe vinden ook zij een fijne plek in de maatschappij? Hoe kunnen zij zich ook optimaal ontwikkelen?
Geschiedenis van de leerplicht
In 1900 is de eerste leerplichtwet met 50 tegen 49 stemmen aangenomen. Een tegenstander van de wet was de heer Francis David Schimmelpenninck viel van zijn paard en miste de stemming. Voorstanders van de leerplichtwet zeiden: 'Het paard is verstandiger dan zijn meester'. De wet moest kinderen beschermen tegen kinderarbeid. Vroeger moesten kinderen in fabrieken of op het land werken. Daardoor konden ze niet naar school. De leerplicht was vooral naar ouders gericht. Als zij hun kinderen toch lieten werken en niet naar school lieten gaan, kregen ze een boete. Ook nu nog beschermt de leerplichtwet de jeugd als het gaat om het recht om te leren. Je zou dus ook wel van een ‘Leerrechtwet’ kunnen spreken.
Kijk voor meer informatie op: https://www.dagvandeleerplicht.nl/
|