Geplaatst op:07-06-2018 Bijgewerkt op:07-06-2018 11:36 Aanpak drugscriminaliteit: melden helpt!Bron: gemeente MontfoortWoerden, Oudewater, Montfoort en IJsselstein lanceerden in oktober 2017 een campagne om drugshandel tegen te gaan en dealers op te sporen. Dat deden de gemeenten met een aantal partners, zoals politie en Meld Misdaad Anoniem. De campagne richtte zich op professionals, ondernemers en bewoners. Het doel was om de meldingsbereidheid van verdachte (drugs) zaken te vergroten.
Er zijn successen behaald, zo droeg informatie via M. bij aan de blootlegging van een dealernetwerk in april in Oudewater, Montfoort en omgeving. De hoofdverdachte werd opgespoord en in diverse panden in Utrecht werd cocaïne, verpakkingsmateriaal en grote sommen geld gevonden. De campagne eindigt weliswaar, maar het werken aan veiligheid blijft.
M. Campagne
In samenwerking met Meld Misdaad Anoniem is van oktober 2017 tot en met april 2018 campagne gevoerd. De campagne bestond uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel bestond uit een PR-campagne. Het doel hiervan was het vergroten van de naamsbekendheid van M. Het Tweede onderdeel was gericht op het vergroten van de meldingsbereidheid (veranderen meldcultuur / houding van het gedrag van mensen. Bij de uitvoering was maatwerk nodig per gemeente, waarbij rekening is gehouden met de specifieke situatie, kenmerken en doelgroepen.
Aantal meldingen toegenomen
Inmiddels is het project geëvalueerd. Uit deze evaluatie blijkt dat het gestelde doel is bereikt. Het aantal meldingen is zichtbaar toegenomen. Van oktober 2017 t/m april 2018 zijn in de vier gemeenten 36 anonieme tips binnengekomen, een stijging van 64 % ten opzichte van een jaar eerder. Maar liefst 22 meldingen hadden betrekking op drugshandel. Daarnaast werd gemeld over wapens, fraude en witwassen. De meeste meldingen gingen over Woerden. De grootste stijging was zichtbaar in IJsselstein.
Acties gaan door
Hoewel de campagne stopt, worden acties voortgezet. Zo gaan de gemeenten aan de slag met drugspreventies-acties (sms-actie). Ook leggen de partners de focus nog meer op de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De kernboodschap dat melden helpt, blijven de partners communiceren.
Melden
Het melden van verdachte situaties kan op diverse manieren. Via het algemeen telefoonnummer van de politie: 0900-8844, het alarmnummer 112 (als elke seconde telt of bij een heterdaadsituatie) of via de wijkagent.
Anoniem
Ook kan anoniem melding worden gemaakt bij de onafhankelijke Stichting Meld Misdaad Anoniem via het gratis telefoonnummer 0800-7000. Meld Misdaad anoniem (M.) maakt het voor getuigen toegankelijker om signalen of vermoedens van het dumpen van drugsafval en andere misdaden te melden. M. is een onafhankelijk telefonisch meldpunt. Getuigen kunnen er gratis, veilig en anoniem een melding doen zonder dat de naam en de andere persoonlijke gegevens van de melder bekend worden; ook niet bij de verdachte(n).
|