StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:22-11-2017
Bijgewerkt op:22-11-2017 17:20

Geen enkele leerling langer dan 3 maanden thuis

Bron: gemeente Montfoort
  

Bureau Leerplicht zet extra in op thuiszitters

Alle leerlingen hebben recht op onderwijs. Toch zijn er nog steeds jongeren die niet naar school gaan. Daarom gaat het Regionaal Bureau Leerplicht zich extra inzetten om deze jongeren te begeleiden. Door een betere samenwerking met onder andere de school, samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs, het Jeugdteam en de schoolarts. 

Thuiszitters zijn leerlingen die langer dan 4 weken niet naar school gaan, zonder daarvoor een vrijstelling te hebben. In schooljaar 2016/17 registreerde het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) in totaal 58 thuiszitters in De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht en Woerden. Voor Montfoort waren dit er 8. Deze jongeren hebben vaak te maken met meerdere problemen op het gebied van leren, werken, sociale contacten en zelfredzaamheid. Het RBL heeft zich dit jaar verbonden aan het landelijke thuiszitterspact. De ambitie is dat vanaf 2020 geen enkele leerling langer dan 3 maanden thuis zit zonder een passend aanbod.

Gameverslaafd
Daan zit in de tweede klas van de HAVO en wordt vaak ziek gemeld. De klacht is dat hij vaak buikpijn heeft en daardoor niet naar school kan. Zijn ouders vermoeden dat Daan niet echt ziek is, maar krijgen geen grip op hem. Het ziekteverzuim blijft stijgen. De leerplichtconsulent roept Daan en zijn ouders op voor een gesprek. Daan vertelt dat hij elke dag wel zes uur lang games speelt op de computer, omdat hij dan minder buikpijn heeft. De leerplichtconsulent geeft aan dat school prioriteit heeft en adviseert een doorverwijzing voor GGZ. Na een intake en onderzoek blijkt de diagnose gameverslaving. Daan volgt een programma in een verslavingskliniek en het gaat steeds beter met hem. Inmiddels gaat hij weer alle dagen naar school. Zonder buikpijn.

Deze tekst is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De persoonsgegevens zijn fictief.

Regionale samenwerking
In de komende periode zal het RBL nog meer samenwerken met scholen, samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs, het Jeugdteam en de schoolarts. Zo worden jongeren geactiveerd en gestimuleerd om weer deel te nemen aan de maatschappij. Goede samenwerking zorgt ervoor dat scholen verzuim eerder signaleren en dat zij sneller en adequater kunnen optreden. Het RBL legt contact met de school bij beginnend verzuim en onderzoekt de situatie. Vanaf dat moment is alles maatwerk. Wie zijn er nodig om de jongere weer naar school te krijgen? RBL, zorg en onderwijs stemmen af en maken samen met ouders en leerling een plan. Soms gaat een leerling snel weer naar school, soms is een aangepast rooster een goede oplossing en soms is er meer zorg nodig, zoals een onderwijs-zorgarrangement. 

Het Regionaal Bureau Leerplicht
Het RBL is het eerste aanspreekpunt in de aanpak van verzuim en schooluitval van leerlingen van 5 t/m 22 jaar. Het RBL voert de leerplichttaken uit voor de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Woerden, Montfoort en Oudewater. Uitgangspunt is het waarborgen van een stabiele en veilige schoolgang voor alle leerlingen die in deze regio wonen. Dienstverlening en zorg voor leerlingen, ouders en scholen staat voorop.

Scholen, samenwerkingsverbanden en andere belangstellenden kunnen het jaarverslag van RBL vanaf half december downloaden vanaf www.rblutrechtnoordwest.nl. 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop muziek


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024