|
|
Geplaatst op:25-11-2017 Bijgewerkt op:25-11-2017 16:08 Regio coördinator kindermishandeling en huiselijk geweld voor gemeenten Utrecht WestBron: gemeente MontfoortDe gemeenten De Ronde Venen, Montfoort, Stichtse Vecht en Woerden stellen per 1 januari 2018 een regio coördinator Kindermishandeling en Huiselijk geweld in. Deze gaat de samenwerking tussen de betrokken instanties verder verbeteren om huiselijk geweld en kindermishandeling effectief aan te pakken.
Huiselijk geweld
Ieder kind, ieder mens, dat te maken krijgt met huiselijk geweld is er een te veel. Kindermishandeling en huiselijk geweld verwoesten levens, de persoonlijke en maatschappelijke impact is enorm. Kinderen kunnen zich niet goed en gezond ontwikkelen. Naast het persoonlijk leed, krijgen veel slachtoffers ook andere problemen zoals gezondheidsproblemen, problemen op het werk, met huisvesting en financiële problemen.
In 2016 waren er in de Veilig Thuis regio Utrecht ruim 7.000 meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Landelijke cijfers laten zien dat meer dan 45% van de bevolking ooit in zijn leven slachtoffer blijkt te zijn van huiselijk geweld. Ruim 200.000 personen zijn jaarlijks slachtoffer van ernstig, structureel huiselijk geweld. Jaarlijks zijn naar schatting 119.000 kinderen slachtoffer van verwaarlozing of mishandeling.
Samenwerking Utrecht West
In september 2015 hebben de gemeenten in de provincie Utrecht een regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling opgesteld, en pakken daarmee de regie op dit thema. De aanstelling van de regiocoördinator vloeit hieruit voort. Per onderdeel van de ketenaanpak rond kindermishandeling en huiselijk geweld (preventie, vroegsignalering, melden, interventie en nazorg) wordt beschreven wat er nu gebeurt en welke ontwikkeling wordt beoogd. De regio coördinator kindermishandeling en huiselijk geweld zal een rol gaan spelen in het bevorderen van samenwerking tussen lokale en regionale organisaties en beleidsterreinen binnen de gemeenten. Maar ook in het voorkómen en signaleren van kindermishandeling en huiselijk geweld zijn bruggen te slaan, waarin een regio coördinator zal faciliteren.
Geweld stopt niet vanzelf
Hebt u vragen over huiselijk geweld, ouderenmishandeling of kindermishandeling? Veilig Thuis is hét advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en mishandeling. U kunt hier terecht voor informatie, advies en hulp, om zorgen te bespreken en eventueel een melding te doen. Als u twijfelt bel dan voor advies. Dat mag ook anoniem. Want anders gebeurt er niets en gaat het geweld gewoon door. Veilig Thuis is 24/7 bereikbaar via 0800 2000. Of kijk op de website: www.veiligthuisutrecht.nl. Is er direct gevaar? Bel dan altijd 1-1-2!
|
|
|
|