StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

Adverteren op de website van RSM

Zoeken



Geplaatst op:23-10-2024
Bijgewerkt op:23-10-2024 10:29

Opgeknapt brugwachtershuisje weer terug op de oude plek

Bron: Peter Versloot
  

Op de vroege ochtend van 21 oktober 2024 is het brugwachtershuisje weer op zin oude plek teruggeplaatst. De kozijnen werden op het nieuwe gemaakte platform in elkaar gezet en het herstelde dak werd met een takelwagen op de kozijnen gezet

Rond de middag keek initiatiefnemer Stichting Hugo Kotestein trots en tevreden terug. Met hulp van vele vrijwilligers en bedrijven is dit beeldbepalende huisje opgeknapt en hersteld en staat het dik in de lak te glimmen naast de eerder vernieuwde brug. Een nieuwe functie is er ook: het wordt het honk van de sluiswachters.

Twee jaar een gat
Twee jaar geleden verdween het huisje toen het voor Rijkswaterstaat in de weg stond voor de herstel van de kademuur. Rijkswaterstaat had er geen belang bij het huisje terug te plaatsen omdat de brug op afstand werd bediend.  Stichting Hugo Kotestein (SHK)  trok zich het lot van het huisje aan en startte een actie om het niet verloren te laten gaan en het terug te brengen. Peter Versloot van de stichting: “We zijn heel blij dat het plaatje weer compleet is: de brug, het brugwachtershuisje, de IJsselpoort en het Oude Stadhuis. De beeldbepalende entree aan de noordkant van de stad”.

Deur en toegang op een andere plek
Helemaal hetzelfde is het huisje niet. De toegang was niet meer toegestaan aan de brugzijde en komt nu aan de zijde van Onder de Boompjes. Het huisje staat ook verder van de brug af omdat de gerenoveerde brug een handbedienings vak heeft naast de brug. De deur zit nu dus aan de zijde van het terras.


Het oude huisje zoals het er twee jaar geleden stond

Gemeentewerf
Nadat het huisje 2 jaar terug is weggetakeld werd het opgeslagen op de gemeentewerf. Daar werd het door verschillende partijen bouwkundig geïnspecteerd. De eindconclusie was dat het huisje er veel slechter aan toe was dan eerder gedacht. De kozijnen waren niet meer te hergebruiken. Dat betekende dat er een replica moest worden gemaakt en dat zorgde voor aanzienlijke meerkosten en vertraging. In overleg met de gemeente nam SHK de regie te nemen voor het herstel van het huisje.

Peter Versloot vertelt enthousiast over het proces: “We kregen van alle kanten steun en hulp toen Stichting Hugo Kotestein aangaf het huisje te willen ‘redden’. Vrijwilligers werden bereid gevonden de handen uit de mouwen te steken. Bedrijven wilde voor geen of lage kosten aan het herstel meedoen. De gemeente was ook heel behulpzaam en heeft financieel ook bijgedragen.“

Vrijwilligers
Allereerst zorgden Ad van Rooijen en Maarten van de Brink  dat het dak werd losgezaagd van de kozijnen. Met hulp van Ad Spruit sr. en Jeroen Scherpenzeel is het dak naar de hal van BLR Bimon verplaatst, die een hal beschikbaar stelde als plek van herstel. Daar hebben twee goede timmermannen, Gert van der Linden en Johan Hanko, de rotte delen van het dak van het huisje zorgvuldig gerepareerd.
De volgende fase was het schuren en schilderen van het dak. Dat wilden de sluiswachters op zich nemen. Sluiswachters Gerard van Vliet, Jan van Manson en Ton Bunnik hadden al eerder het oude huisje op de gemeentewerf gedemonteerd.

Bedrijven
“Sjaak Bontje van Timmerfabriek Geurts was bereid een replica te maken van de kozijnen van het huisje en hielp maandag zelf mee om het in elkaar te zetten. Jan Paul Birkhoff van BLR Bimon stelde maandenlang een plek in de hal beschikbaar waar het dak werd hersteld. Jeroen Scherpenzeel van Scherpenzeel transport  zorgde voor het vervoer van het dak. Mensen van Bouwbedrijf Dionisius hebben het huisje afgemonteerd op locatie. Erik van der Poel zorgde voor het waterbouwkundig gedeelte, het terugbrengen van de palen en het plateau. Het is echt hartverwarmend hoeveel mensen en bedrijven die hebben geholpen om het project te laten slagen. Hulde aan iedereen“ aldus Peter Versloot.

Nieuwe functie
Gerard van Vliet van de sluiswachters is in zijn nopjes met het huisje als onderkomen voor de sluiswachters en nam met een grote glimlach de sleutel van het huisje in ontvangst.

Past precies
Maandagmorgen hielden de samengekomen mensen de adem is toen het dak aan kettingen hoog boven Onder de boompjes zweefde en langzaam en minutieus op de kozijn werd geplaatst. Een indrukwekkend spektakel. En gelukkig : het paste precies.    

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024