Hidde van Dam verbetert schansrecord bij de junioren en pakt de winst in Linschoten

VKP Beveiligingstechniek Trofee
Onder ideale weersomstandigheden werden zaterdagavond in de polsstokarena in Linschoten spectaculaire prestaties neergezet in de strijd om de VKP Beveiligingstechniek Trofee.

Junioren
In de eerste ronde bij de junioren topklasse wist Wessel Schenk (Schoonhoven) als eerste een sprong van 17.44 meter neer te zetten met snelle klimslagen. Ruben van Eijk (Haastrecht) volgde snel met een afstand van 17.99 meter. Deze afstanden bleken echter niet voldoende voor een finaleplek, aangezien Harmen Bogaard (Polsbroek), Mark van der Horst (Schoonhoven) en Hidde van Dam (Montfoort) zich met sprongen van 19 meter naar de finale sprongen. In de finale klom Hidde van Dam met krachtige klimslagen naar de top van de stok en maakte een mooie uitsprong, waarmee hij de geweldige afstand van 20.94 meter behaalde. Hiermee verbeterde hij zowel het kampioenschapsrecord als het schansrecord bij de junioren.

Senioren
In de seniorencategorie verdedigde Jaco de Groot (Kamerik) zijn titel als kampioen van de VKP Beveiligingstechniek Trofee 2023 in de gele leiderstrui van het ABZ Diervoeding Klassement. Daniël Cluistra (Haastrecht) sprong in de eerste groep springers over de 20 metergrens en behaalde een nieuw persoonlijk record van 20.12 meter. Reinier Overbeek (Benschop) zette de wedstrijd verder op scherp door de polsstok helemaal uit te klimmen en met een zanddouche voor het publiek ver in het zandbed te landen, wat resulteerde in zijn beste seizoensprestatie van 21.14 meter. Erwin Timmerarends (Bodegraven) sprong in zijn derde poging van de voorronde met snel klimwerk nog 4 cm verder en noteerde zijn beste seizoensprestatie van 21.18 meter. In de finale raakte Rian Baas (Gouda) met zijn afstand van 20.70 meter wel het balletje dat de leidende afstand aangaf, maar het was niet voldoende om Timmerarends te verslaan. De Groot kwam met een afstand van 20.60 meter net tekort voor het podium, waar Overbeek en Baas als nummers twee en drie naast winnaar Timmerarends stonden.

Dames
Bij de dames zetten Fabiënne Overbeek (Benschop) en Joriene Baas (Oudewater) in de eerste ronde de toon met sprongen van elk 15 meter. Suzanne Mulder (Vlist) sprong in haar tweede poging ook 15 meter. Baas behaalde een nieuw persoonlijk record van 16.37 meter en plaatste zich als eerste voor de finale. In haar eerste finalesprong toonde Overbeek met een vingertje in de lucht haar blijdschap en behaalde een afstand van 15.64 meter, waarmee zij Mulder (15.32 meter) achter zich liet. Aan de afstand van Baas konden zij echter niet tippen, waardoor Baas niet alleen een nieuw persoonlijk record behaalde, maar ook de kampioenstrofee mee naar huis nam.

Kimberley Slootjes (Haastrecht) werd in het zonnetje gezet omdat zij vandaag haar 1000-ste sprong maakte. Zij begon pas als 16-jarige met deze sport en verbeterde haar persoonlijk record van 11.14 meter in 2010 naar het huidige record van 16.32 meter. Bij haar 1000-ste sprong werd zij door het publiek begeleid met rustig geklap, maar haalde helaas een nat pak.

Jongens
Bij de jongens verbeterde Julian van der Wind (Linschoten) zijn persoonlijk record naar 16.30 meter tijdens de vorige wedstrijd in Vlist. Op zijn thuisschans in Linschoten deed hij dit nog eens dunnetjes over door in zijn eerste sprong zijn persoonlijk record verder te verbeteren naar 16.58 meter. Sander Kastelein (Zegveld) kwam in de voorronden dichtbij met een sprong van 16.52 meter, maar niemand kon aan deze afstand tippen, waardoor Van der Wind zich als eerste plaatste voor de finale. Jelle de Ruijter (Oudewater) kwalificeerde zich in zijn laatste sprong in de voorronde als derde voor de finale. Daar toonde hij waarom hij de gele trui van de klassementsleider bij de jongens verdient en zette met een formidabele  sprong een nieuw persoonlijk record neer van 17.53 meter. Hiermee liet hij Van der Wind en Kastelein achter zich en won in zijn categorie.

Meisjes
In de categorie meisjes topklasse is Gemma van Oosterom (Woerdense Verlaat) met 15 dagtitels uit 16 wedstrijden overtuigend leidster in het klassement. Ook deze wedstrijd liet zij haar topvorm zien door met 14.30 meter als eerste de finale in te springen. Sanne Hoogenboom (Linschoten) en Esther Wesseling (Montfoort) waren geduchte concurrentes.
Hoogenboom zette in haar tweede sprong de stok bijna stil en behaalde met rustige klimslagen een nieuw persoonlijk record van 13.10 meter. Wesseling benaderde haar persoonlijk record tot op 16 cm en kwam tot 13.92 meter in de voorronden. In de finale kwam zij zelfs tot op 6 cm van haar PR met 14.02 meter. Oosterom liet haar concurrentes achter zich door met haar beste seizoensprestatie van 15.11 meter overtuigend de winst te pakken bij de meisjes.

NFM
Komende zaterdag wordt niet gesprongen voor het ABZ Diervoeding Klassement, maar reizen veel Hollandse springers af naar It Heidenskip om zich daar te meten met de Friese ljeppers op de Nationale Fierljep Manifestatie (NFM).