StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:16-10-2023
Bijgewerkt op:16-10-2023 10:27

Deze Utrechtse gemeente bespaarde het meeste gas in 2022

Bron: Frank Breukelman, Zonneplan
  

Nederlandse huishoudens gebruikten vorig jaar gemiddeld 270 kuub minder gas dan in 2021.
In Utrecht bespaarden inwoners van de gemeente Baarn het meest: 350 kuub (-22,4%). In Oudewater reduceerden huishoudens hun elektriciteitsverbruik dan weer het sterkst. Zij gebruikten vorig jaar 240 kilowattuur minder dan in 2021. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-cijfers door energiebedrijf Zonneplan. Dat concludeert tevens dat het in 2023 geldende verbruiksplafond in de meeste gevallen afdoende zal zijn.

Gedwongen door de hoge gasprijzen verbruikte elke Utrechtse gemeente in 2022 minder gas dan het jaar ervoor. Naast in Baarn liep ook in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en De Bilt het verbruik met gemiddeld 350 kuub per huishouden terug. In Nieuwegein en Utrecht daalde het gasverbruik daarentegen het minst hard, maar toch nog met respectievelijk 130 en 170 kuub op jaarbasis. Zonneplan stelt dat de relatief kleine besparing in deze stedelijke gemeenten goed verklaard kan worden doordat ze bijvoorbeeld meer appartementen kennen, waar het gasverbruik doorgaans al lager ligt. In Nieuwegein zijn bovendien veel woningen aangesloten op stadsverwarming.

Stroomverbruik daalde overal
Waar een lager gasverbruik voor de hand lag - korter douchen en de verwarming een graad lager zijn relatief eenvoudige ingrepen, met een groot effect - valt het volgens Zonneplan op dat ook het stroomverbruik in elke Utrechtse gemeente is afgenomen. Qua reductie van elektriciteitsverbruik spannen Oudewater, Montfoort en Lopik de kroon. Inwoners van Vijfheerenlanden en Utrecht realiseerden de kleinste besparing met 160 kWh op jaarbasis.

Volgens Zonneplan zou het lagere stroomverbruik deels te maken kunnen hebben met het feit dat huishoudens met een elektrische auto er vorig jaar vaker voor kozen om bij een openbare laadpaal te laden in plaats van thuis. De stroomtarieven voor particuliere huishoudens overstegen immers in veel gevallen de publieke laadtarieven. Bij haar eigen klanten signaleert Zonneplan dit overigens niet, maar dat kan ermee te maken hebben dat zij gebruikmaken van dynamische tarieven.

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024