Bijgewerkt op:31-07-2023 12:13

Polsstokverspringen in Linschoten, 29 juli 2023

Bron: Polsstokbond Holland

SUZANNE MULDER PAKT MET NIEUW PERSOONLIJK RECORD WINST IN LINSCHOTEN

Het polsstokseizoen is al een flink eind op gang en de springers hebben al heel wat sprongen gemaakt. De verwachtingen voor de wedstrijd van afgelopen zaterdag 29 juli waren dus ook hoog. Er werd in Linschoten vanaf 15.00 uur gesprongen om de Van Vliet Caravans Cup. Met een klein zonnetje maar een vlagerige wind, soms in de zij, soms van achter, waren de omstandigheden wat lastiger dan gemiddeld.

Senioren
In de seniorencategorie lagen de afstanden die in de eerste ronde gesprongen worden erg dicht bij elkaar. Wouter van Midden (Vlist) zette 19.93 meter op het scorebord en Jaco de Groot (Kamerik) benaderde hem met 19.83 meter tot op 10 centimeter. Ook Reinier Overbeek (Benschop) 19.68 meter en Erwin Timmerarends (Bodegraven) 19.70 meter belandden op bijna dezelfde afstand in het zandbed. Na een regenpauze zette Reinier Overbeek in de derde ronde zijn stok helemaal stil waardoor hij de tijd kreeg om tot de top door te klimmen en de mooie afstand van 21.14 meter neerte zetten. In zijn laatste sprong in de finale wist hij deze afstand te evenaren. Deze afstand was helaas niet genoeg voor de winst, want Erwin Timmerarends wist met zijn snelle klimwerk in zijn eerste finalesprong de verste afstand van de wedstrijd neer te zetten. Met 21.49 meter was hij de beste van de dag en nam hij de Van Vliet Caravans Cup mee naar huis.

Dames
Bij de dames lagen de afstanden aan het einde van de eerste ronde ook heel dicht bij elkaar, Suzanne Mulder (Vlist) 14.32 meter, Julia van Eijk (Haastrecht) 14.18 meter, Laura Maaijen (Haastrecht) 14.23 meter en Tessa Kramer (Amersfoort) 14.73 meter. In de tweede ronde sprongen Suzanne Mulder en Tessa Kramer beiden een mooie zestien meter sprong. In haar derde sprong deed Suzanne Mulder daar nog een schepje bovenop, ze wist haar stok stil te zetten en kon hem uitklimmen tot de top. Daarmee zette zij de fantastische afstand en tevens nieuw persoonlijk record van 16.74 meter op het scorebord. Suzanne Mulder liet de finale aan zich voorbij gaan waardoor ze Joriene Baas (Oudewater) de kans gaf op twee extra sprongen waarvan zij de eerste wist om te zetten in de mooie afstand van 15.79 meter en daarmee de derde plaats bij de dames te bemachtigen. Tessa Kramer kon zich in de finale met twee natsprongen niet verbeteren. Zij moest met haar afstand van 16.16 meter in de voorronde genoegen nemen met een tweede plaats in de wedstrijd en deze keer Suzanne Mulder voor laten gaan.

Meisjes
In de meisjescategorie verschenen maar vier springsters op het plankier en was Gemma van Oosterom (Woerdense Verlaat) de favoriet, zij staat al een tijd bovenaan in het ABZ DeSamenwerking Klassement. Na drie rondes waarin zij elke ronde afsloot op de eerste plek gaf zij ook in de finale haar voorsprong niet op. Esther Wesseling (Montfoort) en Isabel Overbeek (Benschop) hebben goede weerstand geboden maar wisten Van Oosterom niet te kloppen.

Junioren
In de juniorencategorie springt Hidde van Dam (Montfoort) in de gele trui van de klassementsleider van het ABZ De Samenwerking Klassement 2023. Direct in de eerste ronde liet Van Dam zien waaromhij het klassement aanvoert. Met een mooie sprong wist hij de stok helemaal uit te klimmen tot de top en overtuigend de leiding in de wedstrijd te nemen met 19.57 meter. Zijn concurrenten Mark van der Horst (Schoonhoven) en Ruben van Eijk (Haastrecht) benaderden deze afstand tot respectievelijk 18.20 meter en 18.35 meter. Karsten Klarenbeek (Haastrecht) wist hen ondanks zijn beste prestatie van dit seizoen van 16.22 meter niet te benaderen. In de finale verbeterden Ruben van Eijk en Mark van der Horst zich niet meer. Maar Hidde van Dam liet in de finale nogmaals zien wat hij waard is met een knaller van een sprong van 20.47 meter waarmee hij de winst in deze categorie en dus de Van Vliet Caravans Cup in de wacht sleepte.

Jongens
Bij de jongens liet Harmen Bogaard (Polsbroek) direct in de eerste ronde zien waarom hij zich klassementsleider mag noemen. Met zijn snelle aanloop en snelle klimstijl zette hij de wedstrijd op scherp met een afstand van 16.87 meter. Ferran Houdijk (Polsbroek), Gerwin de Jong (Polsbroek) en Sander Kastelein (Zegveld) wisten zich in hun tweede en derde sprong wel te verbeteren en hem te benaderen, maar kwamen niet verder dan respectievelijk 16.56 meter, 15.87 meter en 15.71 meter.
Ferran Houdijk wist het in de finale nog even spannend te maken door Harmen Bogaard voorbij te springen met de afstand van 17.43 meter. Maar Harmen Bogaard had in de laatste sprong in de jongenscategorie het laatste woord en hij sprong zich met 18.68 meter naar de eerste plek op het erepodium.