StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:05-06-2018
Bijgewerkt op:05-06-2018 21:48

Mega-zonneproject geopend in Montfoort

Bron: Bedrijvenvereniging IJsselveld (BIJ)
  

In Montfoort werd gisteren het grootste zonneproject op een bedrijventerrein opgeleverd. Op bedrijvenpark IJsselveld wordt zo’n 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen in gebruik genomen.

De zonnecellen liggen op de daken van de ondernemingen en de eigenaren van de panden zijn zelf eigenaar van de installaties op hun dak.

“En dat is uniek”, zegt Kees Birkhoff van de coöperatie bedrijventerrein IJsselveld. “Hierdoor is het ook zo dat de stroom die daardoor wordt opgewekt rechtstreeks gebruikt wordt door de bedrijven.”

Slachterij van Kooten is zo’n bedrijf. Met name op warme dagen heeft de slachterij in Montfoort veel energie nodig voor de koelinstallaties. Daardoor viel de stroom nogal eens uit.

“In het verleden hadden we nogal eens last van ‘piekbelasting’, maar sinds we zonnepanelen hebben is dat voorbij”, laat directeur Marja van Kooten weten. De zonnepanelen vangen de enorme energie behoefte op. “Hierdoor raken de machines niet meer beschadigd door een plotselinge stroomstoring. En het scheelt in de portemonnee door een lagere energierekening.”

Investering

Naast van Kooten zijn er nog elf bedrijven op IJsselveld en in Linschoten en Oudewater die meedoen met het project IJsselzon. Er wordt stroom opgewekt voor in totaal 600 huishoudens. Hoewel zonne-energie gesubsidieerd wordt, was het voor de bedrijven toch nog een behoorlijk investering. Birkhoff:

“Ik had laatst iemand die had 30 Kw op z’n dak, dan moet je dus drie ton investeren. Op den duur krijg je daarvoor uiteindelijk het dubbele terug. Maar je moet dus wel 300.000 euro uit de zak trekken om dat voor elkaar te krijgen.”

Uiteindelijk kreeg Birkhoff dus heel wat ondernemingen zover om te investeren. Mede doordat de coöperatie het vele papierwerk dat bij de plaatsing van zonnepanelen komt kijken voor z’n rekening nam.

Marja van Kooten van de slachterij is blij dat haar hele dak nu vol ligt. Zij ziet louter voordelen. “Het is een win-win situatie natuurlijk. Voor het milieu en voor onszelf.”

Maandag om 16.00 uur was de feestelijke oplevering van het zonnepanelen bij Kiremko in Montfoort.

 

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Ochtendgloren


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024