StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:25-04-2018
Bijgewerkt op:25-04-2018 13:11

Dealernetwerk blootgelegd

Bron: Gemeenten Oudewater, Montfoort en de politie
  

Met de aanhouding van een 27-jarige Utrechter heeft de politie de hoofdverdachte van een dealernetwerk aangehouden met klanten in onder andere Oudewater en Montfoort. Ook een 25-jarige man uit Vleuten werd aangehouden op verdenking van handel in drugs. Beiden zitten in voorarrest.

Terwijl de verdachten vastzaten, merkte de recherche dat de handel werd overgenomen. Dit leidde donderdag 19 april tot de aanhouding op heterdaad van twee dealers in Montfoort. Het gaat om twee Utrechters van 33 en 25 jaar oud. De 25-jarige verdachte is op 23 april voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit in voorarrest. De mannen waren in bezit van een handelshoeveelheid aan drugs, vermoedelijk cocaïne. In Woerden werd ook een koper aangehouden. Dit betreft een 22-jarige man uit Rijnsaterwoude.

Eerdere aanhoudingen en zoekingen
De hoofdverdachte en zijn compagnon werden al op 5 april aangehouden. In hun auto lag een handelshoeveelheid aan verpakkingen met waarschijnlijk cocaïne. Op vier locaties in de gemeente Utrecht deed de politie zoeking. Dit betrof twee woningen, een bedrijfspand en een garagebox. In de box werden een doos met tientallen ponypacks (verpakkingen met gebruikershoeveelheden) aangetroffen met vermoedelijk cocaïne. In verband met nader onderzoek aan de verpakking is nog geen gewicht vastgesteld. Ook is een tas met vermoedelijk cocaïne aangetroffen. In de woningen werden eveneens ponypacks gevonden. In de woning van de hoofdverdachte lag bovendien een flinke som geld van enkele duizenden euro’s. In de bedrijfsruimte is verpakkingsmateriaal voor de handel is harddrugs aangetroffen. 

Maanden onderzoek
De actie is een voorlopig slotstuk van een maandenlang onderzoek door de recherche. De aanhouding van twee dealers op heterdaad in Montfoort en Oudewater in mei en juli 2017 bood aanknopingspunten voor verder onderzoek. Ook informatie die binnenkwam via M (Meld Misdaad Anoniem) speelde een rol. 

Doorbreken acceptatie drugsgebruik
De burgemeesters van Oudewater en Montfoort hebben het onderzoek aangegrepen om de acceptatie van drugsgebruik binnen hun gemeenten te doorbreken. Dit hebben ze gedaan door het inzetten van een sms-actie richting drugsgebruikers. Verder zijn de gemeenten een campagne gestart rondom Meld Misdaad Anoniem om de meldingsbereidheid te vergroten.

‘Ondermijnende invloed’
Burgemeester Verhoeve van Oudewater:  ‘Zonder gebruik, geen handel. De criminele netwerken achter drugsproductie en –handel hebben een ondermijnende invloed op de samenleving.’
Burgemeester Van Hartskamp van Montfoort  voegt daaraan toe dat zij zich zorgen maakt  over het toenemende alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. De gemeente werkt in een integrale aanpak met o.a. politie en jeugdteam aan preventie via voorlichting.  ‘Aan drugsgebruik zitten grote gezondheidsrisico’s, die in meer of minder mate een impact hebben op de maatschappij in zijn algemeenheid en de volksgezondheid in het bijzonder’.

Sms-actie
Een van de twee eerder aangehouden verdachten, een 25-jarige Utrechter, is intussen veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. De zaak tegen de tweede verdachte, een 21-jarige Utrechter, wordt in juli voortgezet. Daarnaast hebben de burgemeesters de dealers een last onder dwangsom opgelegd. Hun aanhouding vormde destijds aanleiding voor de gemeenten om in samenwerking met de politie tachtig klanten uit Montfoort en Oudewater een sms te sturen waarin melding werd gemaakt dat hun nummer was aangetroffen in de in beslag genomen dealertelefoons. 

Consequenties drugsgebruik
Met de sms wilden de burgemeesters gebruikers attenderen op de maatschappelijke consequenties van drugsgebruik. Het gaat daarbij niet alleen om dealernetwerken die nodig zijn om aan drugs te komen, maar ook om gevolgen voor de gebruiker, zoals het verliezen van de rijbevoegdheid of de mogelijkheid om uit het ouderlijk gezag te worden gezet. 

Gezamenlijke handel onder naam ‘Max
De recherche legde tijdens het vervolgonderzoek een netwerk bloot waarbij meerdere personen, allemaal onder dezelfde naam ‘Max’ en via hetzelfde telefoonnummer, drugs verkochten in beide gemeenten. Een aantal van deze dealers liep tijdens de loop van het onderzoek zelf op heterdaad tegen de lamp door hun gedragingen. Zo vertoonden zij verdacht gedrag waardoor zij de aandacht van de politie trokken. Bij de aanhoudingen van deze dealers zijn tientallen ponypacks met cocaïne aangetroffen. Ook werd een auto in beslag genomen.

Spil in het netwerk
Gedurende het onderzoek constateerden de rechercheurs dat steeds binnen heel korte tijd na aanhouding van een dealer de handel werd overgenomen door een andere dealer onder gebruikmaking van dezelfde naam en hetzelfde telefoonnummer. Uiteindelijk kwam zo ook de hoofdverdachte in beeld. Hij fungeerde als spil in het netwerk. Naspeuringen leverden bewijs op dat hij zich al geruime tijd bezighoudt met drugshandel in de gemeenten Montfoort en Oudewater en waarschijnlijk een groter gebied. 

Wederrechtelijk verkregen voordeel
Het onderzoek wordt de komende tijd nog voortgezet, onder meer met het horen van getuigen. Ook volgt een berekening van het mogelijk wedderrechtelijk verkregen voordeel ten behoeve van een ontnemingsvordering. Dit gebeurt op basis van de zogenoemde 'pluk ze'-wetgeving, die ervoor moet zorgen dat criminaliteit niet loont.

 

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Oranje Top 30


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024