Geplaatst op:18-09-2017 Bijgewerkt op:18-09-2017 13:14 Waards Lam als nieuw streekproduct?Bron: Natuurlijk vlees van de schaapskudde uit de Lopikerwaard.
Maandag 11 september 2017 organiseerde het Streekfonds op Buitenplek MasMík een proeverij van ‘Waards Lam’.
Meesterkok Joop Wijman serveerde prachtige gerechten van lammeren uit de schaapskudde van de streekherder. Waards Lam is een mooi natuurproduct in het naseizoen voor op de menukaart van restaurants.
De lammeren zijn tussen december en februari geboren en vanaf april trokken zij met de schaapskudde mee naar buiten door parken en natuurgebieden in de Lopikerwaard. Zij hebben in de poldernatuur een gezond en goed leven gehad en zijn gezond en op natuurlijke wijze opgegroeid in de kudde.
De schaapskudde is een beleving voor inwoners en voorbijgangers. Ouders met kinderen komen graag kijken hoe de herder met honden in de kudde werkt. De schaapskudde zorgt voor biodiversiteit in de natuur, omdat zij de ruige grassen wegvreet en de kans geeft aan kruiden door de open vegetatie die ontstaat. Via de vacht en de mest komen kruiden en zaden in nieuwe gebieden en wordt het steeds kruiden- en bloemrijker.
Waards Lam: bijzonder smaakvol
Het Schoonebeeker heideschaap is een oud, zeldzaam ras met een even bijzondere smaak. Door de kruising met een Charolais ram wordt het lam meer gespierd en iets vetter. Huug heeft meerdere kuddes, ook in de Alblasserwaard en de Noordwaard bij Dordrecht. Het vlees is dus een bijzonder natuurproduct uit de Waarden van het Groene Hart. Kraan Vlees-Service brengt dit ambachtelijke vleesproducten met een bijzondere smaak en structuur op de markt zoals Waards Rund. Het Waards Lam past goed in de categorie eerlijk en duurzaam vlees.
Het Lopikerwaarden Streekfonds vindt het belangrijk dat mensen in contact komen met hun leefomgeving, waaronder de dieren en de natuur van de polder.
Meer informatie: Coördinator Klaas-Hemke van Meekeren 06-24911646
|