Geplaatst op:15-08-2017
Bijgewerkt op:20-08-2017 20:28

Jaco de Groot verpulvert het Nederlands record

Bron: Arie van der Knaap

Spanning en sensatie werd voorspeld, spanning en sensatie werd gebracht. Wat was het Hollands Kampioenschap 2017 een wedstrijd van topniveau! De springers waren op hun best, te zien aan de 9 persoonlijke records die werden gesprongen. In de seniorengroep was het een en al vuurwerk. Jaco de Groot (Woerden) brak de grens van 22 meter en sprong een nieuw Nederlands Record van 22.21 meter.

Het begin van de dag was qua weer wat druilerig, maar naarmate de dag vorderde werd het weer ook beter. Om 14:00 uur, toen de openingsceremonie voorbij was, kon de eerste sprong van de dag dan ook gemaakt worden, onder het genot van een heerlijk zonnetje. Het weer zou de verdere dag alleen maar beter worden, waardoor de finale onder ideale omstandigheden gesprongen kon worden.

Met 16 deelnemers was de senioren groep het grootst. In de finale mochten 8 springers meedoen, wat het voor iedereen mogelijk maakte die felbegeerde finaleplaats te bemachtigen. In de voorronde sprong Jaco de Groot een formidabele afstand van 21.40 M, vlak onder het Nederlands record. Ook Erwin Timmerarends (Montfoort) en Rian Baas (Oudewater) maakten een goed indruk met respectievelijk 20.36 M en 19.73 M.  In de finale zullen zij toch de voornaamste concurrenten zijn voor die titel. Daar was wel een persoonlijk record voor nodig, want geen van beide sprong ooit verder dan 21.40 M. In de 1e finale ronde verbeterde Erwin zich flink naar 21.21 M. De jacht was hierbij geopend! De 2e finaleronde was een ronde die weinig mensen zullen vergeten in de rest van hun leven. Een ronde waarin vele records sneuvelden. Er was een zeer goede sprong voor Maik Backx (Haastrecht) die een persoonlijk record van 19.76 M sprong. Daarnaast sprong brak Rian de 21-meter grens door voor het eerst in zijn leven over de 21 meter te springen: 21.17 M. Maar dan, de laatste sprong van de middag, ja de laatste sprong van dit kampioenschap… Jaco de Groot met de sprong van zijn leven. Als corrigerend klom hij met ferme slagen omhoog. De stok die uiterst traag en kaarsrecht naar de overkant voortbewoog. Die stok waarvan Jaco vanuit de top een geweldige uitsprong kon maken. Die sprong, waarin alles samenkwam, bracht hem op een afstand van 22,21 M. de grens van 22 meter is gebroken en niemand weet waar dit stopt. Formidabel.

Naast het seniorengeweld werd er ook bij de dames zeer goed gesprongen. 4 dames mochten naar de finale en deze sprongen allen over de 15 meter. Zou er nog een 16 meter sprong worden gemaakt? Kimberly Engelhard (Gouda) had zich als 4e geplaats voor de finale, maar sprong met een afstand van 15.43 M knap naar een 3e plaats in de eindstand. Dymphie van Rooijen (Harmelen) werd van tevoren getipt als belangrijke kanshebster voor de titel. Desalniettemin ging zij als 2e de finale in en moest ze nog flink aan de bak. Dit lukte haar en met een afstand van 16.74 M veroverde zij de Hollandse titel bij de dames. Het jonge talent Fabiënne Overbeek (Benschop) kon zich in de finale niet meer verbeteren in de finale en eindigde knap op een 2e plaats met een afstand van 15.69.

Bij de junioren waren de springers erg aan elkaar gewaagd. Ook daar mochten 4 springen deelnemen aan de finale en het verschil tussen nummer 1 en 4 was maar 22 centimeter. Een spannende finale dus waarin nog alles kon gebeuren. Matthieu van Vuuren (Benschop) wist persoonlijke record enorm te verbeteren en ging als nummer 1 de finale in. Hierin sprong hij andermaal een PR, voor het eerst over de 18 meter: 18.06 M. Een zeer goede prestatie wat hem de 2e plek opleverde, achter Ricardo Faaij (Haastrecht). Na in een moeizame voorronde zich pas in de 3e sprong te hebben gekwalificeerd voor de finale liet hij toch zijn klasse zien. Ogenschijnlijk gemakkelijk liet hij een afstand van 18.26 M noteren, waarmee hij zich Hollands Juniorenkampioen van 2017 mag noemen. De laatste podiumplek was voor Daniel Cluistra (Haastrecht). In een sprong waarin hij al zijn fanatisme stopte kwam hij tot 17.71 M.

Reinier Overbeek (Benschop) verkeerd dit jaar in bloedvorm. Afgelopen woensdag zette hij een uitstekende generale repetitie neer en dus zou hij op het Hollands Kampioenschap verre afstanden moeten springen. Het werd een zeer degelijke wedstrijd met 4 sprongen boven de 17 meter wat hem naar de nummer 1 positie bracht. De afstand van 17.65 M, gesprongen in de finale, werd niet meer bedreigd door concurrentie. Hij mag zich een jaar Hollands Kampioen bij de jongens noemen. De overige podiumplekken waren van te voren een groot vraagteken. Wie stijgt er boven zichzelf uit? Jelle Timmerman (Linschoten) zette in zijn 1e sprong een mooie afstand van 15.82 M neer. In de 2e ronde ging het 12-jarige talent Kenzo Hielema (Kockengen) eroverheen met enkele centimeters: 15.84 M. Er moesten nog veel sprongen worden gemaakt, maar niemand kwam meer aan deze afstanden. Kenzo werd 2e en Jelle 3e.

In de meisjes categorie (tot 16 jaar) was het Iris Mulder die piekte op het juiste moment. Zij wist maar liefst 3 keer haar persoonlijke record te verbreken. Uiteindelijk kwam zij tot een afstand 14.24 M wat haar een prachtige 1e plaats opleverde en dus ook de Hollandse titel bij de meisjes. 2e werd Demi Groothedde (Jaarsveld). Met een afstand van 14.18 M kwam zij net te kort voor de 1e plek en zij zal zich zeker willen revancheren op het aankomende Nederlandse Kampioenschap waarin ze toch zeker een van de kanshebsters is. Er was nog één andere talentvolle springsters die de grens van 13 meter voorbij sprong: Veronique van Midden. Met een afstand van 13.03 wist zij de 3e plaats vast te stellen. Een prachtige prestatie!

Wat was het een mooie wedstrijd. Sfeer, prachtige sprongen en mooi weer zijn al jaren woorden die helemaal bij het polsstokverspringen horen. (Persoonlijke) grenzen zijn na deze  weer verlegd waardoor we in de toekomst nog veel moois kunnen verwachten. Voor nu genoeg en wij hopen u zaterdag 26 augustus te zien in Jaarsveld, waar het Nederlands Kampioenschap gesprongen gaat worden.