Geplaatst op:27-10-2014 Bijgewerkt op:27-10-2014 19:37 De Waardse gans, plaag of natuursucces?Bron: Nettie Kuijer, redactie Radio Stad MontfoortMaandagmiddag 27 oktober stegen uit de kelderkeuken van Gasterij de Rosenboom te Benschop heerlijke geuren omhoog. Meesterkok Joop Wijman verwerkte daar een product wat, tot pijn van velen, meestal vernietigd wordt: ganzen.
In het open weidegebied van het Groene Hart zijn de aantallen overzomerende ganzen enorm. De schade die ganzen jaarlijks in Nederland toebrengen aan de landerijen wordt geschat op €2.000.000,-
Er mag op ganzen gejaagd worden van april tot november. En tot juni 2013 werd dit kostbare vlees vaak vernietigd..
Jammer, plaag of natuursucces, het is een prachtig natuurproduct, je zou eigenlijk kunnen spreken van echt scharrelvlees!
Streekfonds Utrechtse Waarden heeft samen met o.a. jagers, Kraan vleesservice en Meesterkok Joop Wijman nagedacht hoe ze gans op het streekmenu konden krijgen. En maandag werden pers en genodigden verrast op culinaire heerlijkheden tijdens een proeverij van pastrami, paté, kroketjes, gekonfijte bout en gerookte borst.
kl.jpg)
Gerookte eendenborst in een bedje van heerlijheden. |
Ook Gasterij de Rosenboom verwerkt gans in het menu: een van de ingrediënten van hun heerlijke appeltaart is ganzenei.
Burgemeester Westerlaken van Lopik zei in haar toespraak trots: “We zien de gans als een kans.”
kl.jpg)
R: Burgemeester Westerlaken (L) Marius Rutgers (Streekfonds) |
kl.jpg) |
kl.jpg) |
Het Streekfonds de Utrechtse Waarden vindt de kwaliteit van de leefomgeving en vitaliteit van het gebied belangrijk. Met betrokkenheid, creativiteit, tijd en geld van streekbewoners helpt het Streekfonds goede ideeën te realiseren. De Utrechtse Waarden is het gebied tussen de A12, A2, de Lek en de Vlist.
Meer informatie: www.utrechtsewaarden.nl
|